Kokosowa zupa z czerwoną soczewicą

Ocena:

4.46 (186)

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 marchewka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    0,5 puszki krojonych pomidorów
    sok z połówki cytryny
    skóra z cytryny - około 1 łyżeczki
    5 cm korzenia imbiru
    1 łyżeczka kurkumy
    1,5 łyżeczki soli
    2 cm kawałek papryczki chili
    1 łyżeczka pieprzu
    1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
    3-4 szklanki wody
    pęczek natki pietruszki

Kokosowa zupa z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę, czosnek i pół porcji imbiru bardzo drobno kroimy lub blenderujemy na gładką pastę. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni, wrzucamy pastę z imbiru, cebuli i czosnku. Podsmażamy przez minutę. Dodajemy drobno posiekane chili oraz  kurkumę, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Od razu wsypujemy na patelnię wypłukaną wcześniej czerwoną soczewicę. Podsmażamy przez 1 minutę, ciągle mieszając. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pomidory z puszki, skórkę z cytryny oraz pozostałą część imbiru drobno pokrojonego w paseczki. Gotujemy przez około 10-15 minut, do momentu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5-7 minut. Dodajemy sok z cytryny, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

    Przepis nadesłała autorka bloga Vege szamanka.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne