4.46 (186)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 puszki krojonych pomidorów
sok z połówki cytryny
skóra z cytryny - około 1 łyżeczki
5 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1,5 łyżeczki soli
2 cm kawałek papryczki chili
1 łyżeczka pieprzu
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
3-4 szklanki wody
pęczek natki pietruszki
Cebulę, czosnek i pół porcji imbiru bardzo drobno kroimy lub blenderujemy na gładką pastę. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni, wrzucamy pastę z imbiru, cebuli i czosnku. Podsmażamy przez minutę. Dodajemy drobno posiekane chili oraz kurkumę, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Od razu wsypujemy na patelnię wypłukaną wcześniej czerwoną soczewicę. Podsmażamy przez 1 minutę, ciągle mieszając. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pomidory z puszki, skórkę z cytryny oraz pozostałą część imbiru drobno pokrojonego w paseczki. Gotujemy przez około 10-15 minut, do momentu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5-7 minut. Dodajemy sok z cytryny, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Przepis nadesłała autorka bloga Vege szamanka.