Knedle z czereśniami

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 15 minut Porcja: 510 kcal Składniki na 6 porcji

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
510.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 187 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 kg czereśni
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■ Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przestudzić, zemleć (można też przepuścić przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem).
  • ■ Do ziemniaków wbić jajka, wsypać ok. 1 i 1/2 szklanki mąki. Zagnieść gładkie ciasto, gdyby było zbyt rzadkie, podsypać jeszcze nieco mąki.
  • ■ Czereśnie umyć, wyjąć pestki. Z ciasta uformować wałeczki o średnicy ok. 5 cm. Nożem pociąć na plastry, formować placuszki. Na każdy kłaść dwie czereśnie, dokładnie zlepić.
  • ■ W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładać knedle i gotować 2 min od wypłynięcia. Odcedzić na sicie. Podawać polane bułką tartą, zrumienioną na maśle.

Kalorie: 510.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy