maka kartoflana- trudno podac gramature- wiecej w etapach przygotowania
Kluski slaskie ciemne. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
400 g ziemniakow ugotowac w osolonej 1 lyzeczka soli wodzie, odcedzic, przecisnac do miski przez preske.
Pozostale 200 g surowych ziemniakow utrzec na tarce jak placki ziemniaczane. Wymieszac z pozostalymi ziemniakami. Porcje podzielic na 4 czesci. 1/4 tej porcji odlozyc na bok, powstala "dziure" wypelnic maka kartoflana. Wymieszac wszystkie skladniki i formowac kulki, mozna tez zrobic dziurke - jak twierdza moje dzieci sa to dziurki by kluski mogly zatrzymac jak najwiecej sosu-.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie (1 lyzeczka soli)- woda musi zawrzec, wtedy wkladamy kluski, czekamy az wyplyna i gotujemy przez 1 minute. Nastepnie zalewamy 1 szklanka zimnej wody, by przerwac proces gotowania i przykrywamy przykrywka na ca 5 minut. -idealny sposob by kluski sie nie rozgotowaly.
Sami mozemy regulowac kolor klusek, jesli chcemy ciemniejsze wystarczy odczekac zanim surowe ziemniaki wymieszamy z ugotowanymi.
Jeszcze jedno- jajka celowo nie ma w skladnikach. Kluski wychodza idealne.