Kawa z amaretto

Ocena:

4.44 (180)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Kawa z amaretto, dzięki dodatkowi włoskiego, migdałowego likieru, nie tylko świetnie smakuje, ale i fantastycznie rozgrzewa. To idealna propozycja na chłodne, jesienne popołudnia. Mocno aromatyczna, przyjemnie słodka, udekorowana gęstą, bitą śmietaną – jednym słowem perfekcyjna! Można podawać ją jako dodatek do rozmaitych, domowych wypieków lub w wersji solo. Koniecznie sprawdźcie, jak ją zrobić. 

Składniki:

  • kawa  30 ml

  • mleko  100 ml

  • amaretto  30 ml

  • bita śmietana  40 g

Kawa z amaretto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: W ekspresie lub kawiarce zaparzamy 30 ml mocnego espresso. Mleko przelewamy do rondelka o wysokich ściankach i podgrzewamy. 

  • Krok 2:

    Kawa z amaretto: Likier migdałowy przelewamy do wysokiej szklanki. Dodajemy do niego kawę oraz ciepłe mleko. Całość dekorujemy bitą śmietaną (i opcjonalnie innymi, ulubionymi dodatkami).

Porady

  • Kawę z amaretto najlepiej podawać w wysokich, przezroczystych szklankach o pojemności 300–350 ml.
  • By urozmaić nieco smak kawy z alkoholem, można zastąpić mleko delikatnie słodkawym napojem migdałowym. 
  • Wierzch kawy z bitą śmietaną można dodatkowo obsypać migdałową lub czekoladową przyprawą do kawy. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu prażone płatki migdałów, posiekane na drobno orzechy czy pokruszone na drobno ciasteczka amaretti.
  • Chcecie przygotować kawę amaretto w wersji bezalkoholowej? Żaden problem! Wystarczy zastąpić włoski likier migdałowym syropem do kawy. Efekt okaże się tak samo puyszny, choć zapewne nieco mniej rozgrzewający.
  • Choć włoski likier jest bardzo smaczny, nie należy przesadzać z dodawaniem amaretto do kawy. Odpowiednie proporcje sprawią, że alkohol wspaniale podkreśli smak espresso, jednocześnie nie spychając go na drugi plan.
  • Jeśli na co dzień nie korzystacie z ekspresu czy kawiarki, możecie przyrządzić kawę z likierem amaretto na bazie kawy rozpuszczalnej. Warto jednak upewnić się, że jest ona dobrej jakości. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kawa z amaretto – inne opcje przygotowania

Wolicie napoje z mocno wyczuwalną kawową nutą? W takim razie kawa amaretto bez mleka z pewnością przypadnie wam do gustu. W tej wersji likier zalewa się pojedynczą lub podwójną porcją espresso i 100 ml gorącej wody. Dla przełamania smaku, przed podaniem, całość dekoruje się odrobiną bitej śmietanki. 

Innym, ciekawym sposobem na urozmaicenie smaku klasycznej kawy amaretto, jest dodanie do niej 30 ml gorącej czekolady. Nada ona całości fantastycznej, bardziej kremowej konsystencji i słodkiego smaku. Kawa równie dobrze smakuje w wersji z cynamonem czy odrobiną posypki wanilinowej.  

Kawa z likierem amaretto w wersji mrożonej 

Ze względu na jej właściwości rozgrzewające, po aromatyczną kawę z migdałowym likierem i bitą śmietaną najchętniej sięgamy w miesiącach jesiennych i zimowych. Nie oznacza to jednak, że nie możemy serwować jej również latem czy wioną. Wystarczy lekko zmodyfikować podany powyżej przepis, by zrobić równie pyszną kawę mrożoną z amaretto. 

Jej przygotowanie należy zacząć od wypełnienia wysokiej szklanki kostkami lodu. Następnie zalewa się je likierem, espresso i zimnym mlekiem. Całość polecamy wzbogacić dodatkiem gałki lodów o ulubionym smaku i bitej śmietany. Można również pokusić się o posypanie wierzchu kawy migdałowej startą czekoladą lub gotowymi, czekoladowymi wiórkami. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne