Karczek duszony

Nie ma to jak karczek!!

dania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1 karczek
  • Marynata:
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • sól pierz w ziarenkach
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele ang.
  • 1 kg dużych, twardych pieczarek
  • 3 duże cebule
  • mąka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić na porcje , włożyć w przygotowaną marynatę i pozostawić na ok. 40 min. .Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć kawałki karczku opruszone mąką. Następnie przekładać je do garczka z ok. 1 litrem wywaru i dusić pod przykryciem . W tym czasie pieczarki i cebulę pokroić w grube plastry , włożyć do mięsa i pozostawić na gazie dopuki mięsko nie będzie miękkie .Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty należy przygotować zawiesinę z mąki i wody .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy