Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem młodych kartofli.

Zupykapuśniakdania mięsne

Czas przygotowania:
5 min.
Kalorie:
250.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 171 głosów)

Składniki:

  • 1/4 dużej młodej kapusty
  • 3 młode marchewki
  • wędzona kość od boczku wędzonego
  • 4 kości i tłuszcz z udek kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • liście selera
  • 1 kostka warzywna
  • 1 cebula
  • 3 kiełbaski
  • 2 łyżki cytryny
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kości z udek kurczaka i wędzoną kość zalewamy 2 litrami wody, zagotujemy z łyżeczką soli, ściągamy szumowiny, dodajemy kostkę warzywną, ziele i liść laurowy i gotujemy 15 minut. Ćwiartkę kapusty myjemy, dzielimy na 3 części i siekamy w cienkie piórka. Młode kartofle skrobiemy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i pokroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wsypujemy do garnka i gotujemy ok. 10 minut. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju i przekładamy do warzyw, chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą ziołową, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy natka pietruszki.
  • Moja mama zagęszczała zupę, robiąc z mąki zasmażkę, ale ja uważam, że nie ma takiej potrzeby.

Kalorie: 250.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy