Kapuśniak z młodej kapusty

Koniec lata to sezon na kapustę.

dodany przez: martulas

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 194 głosów)


Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • kilka dużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • pętko kiełbasy
  • 20 dag boczku wędzonego
  • kostka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kapustę szatkujemy. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy (ziemniaki w drobną kostkę, a marchew w cienkie półplasterki).
  • Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, wysmażamy. Dodać do kapusty i ziemniaków i gotujemy około 15 minut. Na tłuszczu z boczku szklimy pokrojoną w plastry cebulę. W szklance rozpuszczamy kostkę (lub dwie) bulionu warzywnego i łączymy z kapustą, dodajemy cebulę i liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy