Przepis na kanapki - morski sześcian. Zaimponuj gosciom n aprzyjęciu.
Składniki:
CHLEBY (2 bochenki):
6 szklanek mąki
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży suchych lub 4 dag drożdży świeżych
4 łyżki kakao
3 łyżeczki kurkumy
PASTY:
puszka (25 dag) krabów w kawałkach lub paluszków krabowych
pęczek kolendry
skórka otarta z 1 pomarańczy i sok z 1/2 owocu
15 dag majonezu
150 ml gęstej śmietany
skórka i sok z cytryny
sól
pieprz
pęczek koperku
20 dag cienkich płatów wędzonego łososia
Kanapki - morski sześcian - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na kanapki - morski sześcian
CHLEBY: do mąki dodajemy drożdże, sól, mieszamy. Wlewamy 3 szklanki wody i mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godz. Ciasto dzielimy na 2 czę ści. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej kurkumę i delikatnie wyrabiamy. Oba ciasta przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godz., aż podwoją swoją objętość.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 250°C i wstawiamy na 30 min puste, niewysmarowane formy do pieczenia. Chleby zsuwamy do gorących form, przykrywamy folią. Wstawiamy do piekarnika, obniżamy temp. do 230°C. Pieczemy 30 min, zdejmujemy folię i dopiekamy 10–15 min.
Chleby studzimy na kratce. Odkrawamy skórę. Miąższ kroimy w równe prostokąty (najlepiej elektryczną krajalnicą), a następnie w kwadraty.
PASTY: połowę kromek smarujemy masą przygotowaną z rozdrobnionych krabów wymieszanych z posiekaną kolendrą, skórką i sokiem pomarańczowym oraz majonezem. Składamy kanapki. Resztę kromek smarujemy masą ze śmietany połączonej ze skórką i sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz posiekanym koprem.
Dekorujemy pociętymi w kwadraty wielkości kromek plastrami łososia. Składamy kanapki, formujemy dwa różnokolorowe sześciany. Podajemy do schłodzonego szampana lub wytrawnego białego wina.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!