kaczka_z_ananasem

Kaczka z Ananasem

Ocena:

4.52 (179)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Przepis Kuchni Tajskiej - Kaczka z Ananasem. Życzę smacznego ! :)

Składniki:

  • 250 ml - mleko kokosowe
  • 5 plastrów ananasa, pokrojonych w kostkę
  • 400g piersi z kaczki, pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżeczka przyprawy sambal oelek
  • 1 łyżka - sos słodko-kwaśny
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka - przyprawa curry
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Kaczka z ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Na początku w woku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 400g piersi z kaczki, pokrojonej w paseczki. Całość smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni, po czym odkładamy je na osobny talerz.
  • 2. Ponownie w woku rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy jeden zmiażdżony żabek czosnku oraz jedną łyżeczkę świeżego startego imbiru. Całość chwilę smażymy mieszając.
  • 3. Do podsmażonego czosnku oraz imbiru, dodajemy pięć plastrów ananasa, pokrojonych w kostkę, 250ml mleka kokosowego, jedną łyżkę sosu słodko kwaśnego, jedną łyżeczkę przyprawy sambal oelek oraz jedną łyżeczkę przyprawy curry. Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając.
  • 4. Następnie do całości dodajemy wcześniej podsmażoną kaczkę. Przyprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut, po czym potrawa będzie gotowa.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne