Jogurtowe ciasto

Delikatne jogurtowe ciasto, wyczuwalnie wilgotne, ale jednocześnie puszyste. Pyszne samo w sobie, ale ciasto jogurtowe można urozmaicić dodatkiem owoców sezonowych lub z puszki.

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 184 głosów)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 250 g gęstego jogurtu
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem. Jajka wymieszać z cukrem, dodać jogurt i masło, wymieszać mikserem do połączenia się składników.
  • Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki (ok. 25x35 cm). Na ciasto można wyłożyć owoce (w tym przypadku były to brzoskwinie z puszki).
  • Piec w temp. 180 st. ok. 45 minut. Ciasto jogurtowe po przestudzeniu można kroić i podawać!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy