Jabłka do szarlotki

Jabłka do szarlotki w słoikach do przechowywania

DeseryPrzetwory

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.41 z 172 głosów)

Składniki:

  • jabłka
  • cukier
  • rodzynki
  • cynamon
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (najlepiej robotem z odpowiednia tarka).
  • Przekładamy do garnka, z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do jabłek. Do jabłek dodajemy też 1 szklankę cukru i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut.
  • Dodajemy jeszcze tyle cukru żeby jabłka były wystarczająco słodkie (trzeba spróbować), rodzynki i cynamon (ilość według gustu) i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Przekładamy gotowe jabłka do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut.
  • Możemy wykorzystać dowolne jabłka, nawet papierówki. Ilość użytego cukru zależy od tego jak kwaśne są jabłka.
  • Takie jabłka można wykorzystywać do ciast, naleśników a także jako samodzielny deser.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy