Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez choćby jednej filiżanki herbaty. Uwielbiamy ten napar za smak i aromat, ale nie każdy wie, ile dobrego przynosi organizmowi. Wybierajcie ten konkretny rodzaj, a cały organizm wam za to podziękuje. Taki napar przynosi ogrom korzyści dla urody i samopoczucia, a do tego jest świetnym zamiennikiem kawy. Poznajcie tę wyjątkową herbatę i zaproście ją do swoich kuchni.

Jaka jest najlepsza herbata?

Jesteście miłośnikami naparów i zastanawiacie się, która z herbat jest najzdrowsza? Choć każdy rodzaj ma swoje zalety, to za najlepszą dla zdrowia uznaje się tę białą. Nie bez powodu białą herbatę nazywa się herbatą młodości, gdyż genialnie działa na urodę, kondycję, samopoczucie i nie tylko. Wszystko za sprawą zawartych w niej antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się skóry. Oprócz nich, w tym naparze znajdziemy też cenne flawonoidy, polifenole oraz aminokwasy. Tak bogaty skład sprawia, że każda szklaneczka naparu fantastycznie wpływa na ciało i umysł. Zobaczcie, na co jest dobra biała herbata, a od razu zapragniecie jej spróbować.

Biała herbata - właściwości

  • zmniejsza stres,
  • pobudza i dodaje energii,
  • wspomaga koncentrację,
  • przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • reguluje pracę jelit,
  • wzmacnia kości,
  • wzmacnia odporność,
  • łagodzi bóle stawów,
  • łagodzi reakcje alergiczne,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • zapobiega chorobom układu krążenia.

Ile minut parzy się białą herbatę?

Aby skorzystać z powyższych właściwości, musimy jednak odpowiednio się z nią obchodzić, gdyż nieodpowiedni sposób parzenia pozbawi ją części cennych składników. Należy więc pamiętać, że susz zalewamy wodą o temperaturze 80-90 stopni, a następnie parzymy przez 2-5 minut. Tylko takie przygotowanie pozwoli wydobyć z listków wszystko to, co najlepsze.

Biała herbata - przeciwwskazania

Pomimo wszystkich dobroczynnych właściwości tego napoju, nie jest on wskazany każdemu. Kto nie może pić białej herbaty? Ostrożność powinny zachować osoby z zaburzeniami wchłaniania żelaza i witaminy B1. Wszystko dlatego, że białą herbata jest bogatym źródłem polifenoli, które w dużej dawce mogą potęgować ten problem.