Sałatka gyros - warstwowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab - gyros. Ilość przyprawy zależy od naszych preferencji, czy wolimy bardziej czy mnie doprawione. Smażymy mięso kilka minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
Ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
Kapustę pekińską szatkujemy.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Układamy w misce w następujący sposób:
mięso
keczup
ogórki
cebula
kukurydza
majonez
keczup
kapusta
Sałatka jest najlepsza w dniu wykonania ( tylko schłodzona ok. 3 godzin w lodówce ), na drugi dzień kapusta już nie jest tak chrupiąca.
Komentarze