Sałatka gyros - warstwowa

To sałatka numer jeden na moim stole.

Sałatkigyrosfilet

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 3.89 z 434 głosów)

Składniki:

  • 60 dag fileta z kurczaka
  • 5 dużych ogórków konserwowych
  • 3 duże cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • tak ok. połowy kapusty pekińskiej
  • keczup
  • majonez
  • przyprawa kebab - gyros

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Fileta z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą kebab - gyros. Ilość przyprawy zależy od naszych preferencji, czy wolimy bardziej czy mnie doprawione. Smażymy mięso kilka minut, kilka razy mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
  • Kapustę pekińską szatkujemy.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Układamy w misce w następujący sposób:
  • mięso
  • keczup
  • ogórki
  • cebula
  • kukurydza
  • majonez
  • keczup
  • kapusta
  • Sałatka jest najlepsza w dniu wykonania ( tylko schłodzona ok. 3 godzin w lodówce ), na drugi dzień kapusta już nie jest tak chrupiąca.

Porady

Wypróbuj też inne przepisy na sałatki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy