Zapiekanka z sosem czosnkowym

Ocena:

4.46 (170)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Prosta, pożywna zapiekanka

Składniki:

  • ZAPIEKANKA:
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 por
  • 1 słodka papryka
  • 2 małe pomidory
  • 5 jajek
  • 7 ziemniaków
  • 2 duże, kiszone ogórki
  • papier do pieczenia
  • SOS CZOSNKOWY:
  • 1/2 małej cebuli
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 mini kostki czosnkowe
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 opakowanie śmietany (18%)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1łyżka pikantnego keczupu
  • oliwa z oliwek do smażenia

Zapiekanka z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory, ogórki, paprykę i pora umyć, a następnie drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy. Do małej miski wlać śmietanę. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać soli i pieprzu. Dodać do śmietany. Wsypać 2 kostki czosnkowe oraz czosnek granulowany i wymieszać. Dodać keczup i majonez i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Układać kolejno warstwami: ziemniaki, sos czosnkowy, papryka + kukurydza+ pomidory, ziemniaki, sos, ogórek +kukurydza +por, ziemniaki, sos czosnkowy, papryka + kukurydza+ pomidory, ziemniaki, jajka, por. Zapiekać ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne