Zapiekanka z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory, ogórki, paprykę i pora umyć, a następnie drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy. Do małej miski wlać śmietanę. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać soli i pieprzu. Dodać do śmietany. Wsypać 2 kostki czosnkowe oraz czosnek granulowany i wymieszać. Dodać keczup i majonez i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Układać kolejno warstwami: ziemniaki, sos czosnkowy, papryka + kukurydza+ pomidory, ziemniaki, sos, ogórek +kukurydza +por, ziemniaki, sos czosnkowy, papryka + kukurydza+ pomidory, ziemniaki, jajka, por. Zapiekać ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Smacznego!