Gruszki w winie z lodami waniliowymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Gruszki w winie z lodami waniliowymi
Gruszki obieramy, pozostawiając ogonki. Wino z wanilią, goździkami, korą cynamonu i cukrem doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy, aż cukier się rozpuści. Do winnej zalewy wkładamy gruszki i gotujemy ok. 20 min, aż staną się lekko szkliste i nabiorą pięknej czerwonej barwy.
Owoce wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w salaterce ogonkami do góry. W okolicy ogonka wbijamy listki melisy. Syrop przecedzamy przez sito i gotujemy ok. 5 min,
do momentu, aż powstanie gęsty winny sos. Gruszki i sos schładzamy. Podajemy z gałką lodów waniliowych, polane sosem winnym.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze