Gruszki w winie z imbirem

Przepis na gruszki w winnej zalewie.

Przetworygruszki w occie

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 203 głosów)

Składniki:

  • sok i skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 10 goździków
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • łyżeczka jagód jałowca
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 l octu z białego wina
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 kg cukru
  • 2 kg małych gruszek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Skórkę z cytryny i pomarańczy kładziemy na rozgrzanej patelni, dokładamy goździki, pieprz, jałowiec, pokrojony w plasterki imbir, chwilę prażymy. W lewamy sok z cytryny, ocet i resztę składników. Gotujemy mieszając, aż cukier się stopi. Wkładamy obrane gruszki (zostawiamy ogonki) na 15 min. Wyławiamy do wyparzonych słoików, a zalewę redukujemy do konsystencji rzadkiego syropu. Gorącą zalewamy gruszki, zakręcamy. Są dobre po miesiącu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy