h003 04. Ges Pieczona z Zurawina i Jablkami

Gęś Pieczona z Żurawiną i Jabłkami

Ocena:

4.46 (199)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Mięso z gęsi jest kaloryczne ale zdrowe - żurawina lub borówka i pieczone jabłko doskonale uzupełniają smak tego mięsa.

Składniki:

  • 4 - 4,5 kg. gęś (świeża lub mrożona / wypatroszona)
  • 2 jabłka (np. szara reneta / obrać)
  • 2 łyżki żurawiny (suszona)
  • 12 jagód jałowca (suszone)
  • 2 duże ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 3 łyżki majeranku (suszony)
  • przyprawy: sól

Gęś pieczona z żurawiną i jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► Mrożoną gęś rozmrozić (najlepiej 2 dni w lodówce lub kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej i wyjąć woreczek z podrobami). Ptaka oczyścić w środku, wyrywając to co przylega do korpusu, odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów. Następnie umyć i osuszyć w pozycji pionowej, aby woda wypłynęła ze środka. Skrzydła i nogi przywiązać do korpusu gęsi, dzięki czemu nie będą zbyt suche.
  • ► Gęś porządnie natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Żurawinę i jagódki jałowca rozgnieść w moździerzu i wymieszać w misce z wyciśniętym czosnkiem. Przygotowaną pastę dokładnie rozprowadzić ręką wewnątrz gęsi, następnie całego ptaka posypać majerankiem (wewnątrz i zewnątrz).
  • ► Wnętrze gęsi napakować jabłkami i starannie zszyć otwór, przez który faszerowaliśmy ją. Ptaka ułożyć w brytfance piersią do dołu, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C / Termoobieg, W trakcie pieczenia podlewać mięso wytopionym tłuszczem. Po 45 minutach zmniejszyć temperaturę do 170 C / Termoobieg i dalej piec pod przykryciem przez około 150 minut. Na 45 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i ustawić piekarnik na / grill z góry / i podnieść temperaturę do 200 C, aby przyrumienić skórkę.

Porady

Zobacz też: Gęś pieczona - gęsina smakuje nie tylko na świętego Marcina

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne