Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć kilka minut - by soki się ustabilizowały - podawałem z kluskami i białą kapustą.
2/5. h003 04. Ges Pieczona z Zurawina i Jablkami
Po wyjęciu gęsi z piekarnika wyciagnąć i usunąć nici - wyjąć farsz.
3/5. h003 03. Ges Pieczona z Zurawina i Jablkami
W trakcie pieczenia podlewać mięso od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.
4/5. h003 02. Ges Pieczona z Zurawina i Jablkami
Skrzydła i nogi przywiązać do korpusu gęsi - nie będą zbyt suche - zszyć otwór przez który faszerowaliśmy ją - ułożyć w brytfance piersią do dołu i wstawić do piekarnika.
5/5. h003 01. Ges Pieczona z Zurawina i Jablkami
Gęś oczyścić w środku - wyrywając to co przylega do korpusu - odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów.