Gęś – polski drób eksportowy

Mimo że kurczak cieszy się największą popularnością na polskim stole, to właśnie gęsi stanowią większość w kwestii drobiu hodowlanego. Polska gęsina wraca do łask, a jej zalety docenili m.in. Niemcy. Nic dziwnego, bo gęsi rasy kołudzkiej  (inaczej owsianej) charakteryzują wyjątkowe walory smakowe. Wszystko za sprawą specjalnej diety – zwierzęta przez ostatnie tygodnie hodowli karmi się owsem. Pysznego mięsa dostarcza też gęś pomorska - doskonała do pieczenia i wędzenia, a szczególnie do półgęsków.

Zobacz przepis: gęś pieczona z jesiennymi warzywami

Gęsina – zdrowa i smaczna

Gęś to nie tylko wyjątkowy smak, ale też cenne dla zdrowia składniki. I choć gęsina jest równie tłusta co wieprzowina, to wyróżnia się lepszym składem. Krajowa Rada Drobiarstwa podaje, że mięso z gęsi zawiera spore dawki białka, żelaza, witaminy A i E oraz witamin z grupy B. Warto wiedzieć, że gęsi tłuszcz w medycynie ludowej wykorzystywany jest jako maść rozgrzewająca przy przeziębieniach i bólach mięśni.

A jak przygotować gęś? Przepisy na gęś pieczoną, rillettes czy udka z gęsi znajdziecie w galerii przepisów powyżej.