Gęś pieczona z jabłkami

Przepis na gęś z jabłkami i czerwoną kapustą to świetne danie nie tylko na 11 listopada. Pieczona gęś to także nawiązanie do tradycji obchodów dnia świętego Marcina. Aromatyczne goździki i chrupiąca skórka na gęsi sprawiają, że obiad nabiera wyjątkowego charakteru. Wypróbujcie znakomity przepisy na gęś pieczoną z jabłkami. 

dania mięsne

Czas przygotowania:
300 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 149 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Umytą i osuszoną gęś nacieramy od środka i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka gęsi wkładamy pocięte na ćwiartki 2 kwaśne i twarde jabłka (ze skórką) i gałązki majeranku. Potem spinamy wykałaczkami, kładziemy piersią do dołu, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i pieczemy 1 godz. Przekręcamy gęś na plecy, zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy, cały czas pod przykryciem, jeszcze 3–4 godz., od czasu do czasu polewając sosem spod pieczeni.
  • StockFood-jablka-min (1)2.Następnie 20–30 min przed końcem pieczenia odkrywamy, aby skórka się zrumieniła, i smarujemy osoloną wodą. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy, pozostałe obrane i oczyszczone jabłka kroimy na małe cząstki. W rondelku rozgrzewamy masło, dusimy na nim jabłka, po kilku minutach dokładamy kapustę, posiekaną cebulę, goździki, 200 ml wody oraz wino, cukier, ocet, trochę soli i pieprzu. Mieszamy, dusimy pod przykryciem ok. 50 min. Pieczoną gęś podajemy na duszonej kapuście. Jako dodatek polecamy kluski śląskie.

Porady

Aromatyczna pieczona gęś z jabłkami może być przygotowana w tradycyjnej brytfannie i podawana z sosem żurawinowym. Mięso warto doprawić różnymi ziołami np.: tymiankiem, rozmarynem, lubczykiem lub oregano. Pieczona gęś świetnie smakuje podana z upieczonymi gruszkami. Zamiast wina można skorzystać nalewki malinowej lub wiśniówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy