Francuskie słodkości z budyniem

Słodkie grzebienie, w sam raz do kawy:)

Deserykokosanki

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 195 głosów)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek kokosanek
  • dżem truskawkowy do smarowania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ugotować budyń w 250 ml mleka, do pozostałego mleka wsypać cukier i suchy budyń i wymieszać, aby znikły grudki. Gdy mleko zagotuje, zdjąć z ognia i wlać rozmieszane mleko. Doprowadzić do jeszcze raz wrzenia, ciągle mieszając.
  • Do gotowego budyniu wsypać kokosanki i dobrze wymieszać.
  • Z ciasta francuskiego zrobić 6 kwadratów. Ja zrobiłam 4 mniejsze i 2 większe.
  • Na każdy kwadrat kłaść jedną łyżkę budyniu i zlepić ze sobą tak aby powstał prostokąt. Brzegi prostokąta lekko naciąć nożem, aby powstał grzebień.
  • Każdy grzebień posmarować dżemem truskawkowym.
  • Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok 15-20 minut w temperaturze 200stC.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy