Francuska sałatka karnawałowa

.

Sałatki

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 158 głosów)

Składniki:

  • Sałatka:
  • 1/2 opakowania kabanosów francuskich Sokołów
  • 1 duża garść rukoli
  • 1 duża garść roszponki
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 140 g)
  • 1 małe jajko
  • 8 patisonów konserwowych
  • 120 g sera camembert
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Dressing:
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
  • Kabanosy pokroić na kawałki o długości 2 cm.
  • Połowę przekrojonego wzdłuż ciasta francuskiego podzielić naprzemiennie na trójkąty równoramienne o podstawie około 1,8 cm (raz podstawa jest na dole arkusza, a raz w jego górnej części).
  • U podstawy każdego trójkąta ułożyć kawałek kabanosa, a następnie zwinąć w rulonik.
  • Tak przygotowane zawiniątka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika.
  • Całość piec około 12-15 min, aż ruloniki ładnie się zarumienią.
  • Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Patisony wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Szczypiorek drobno posiekać.
  • Dobrze schłodzony ser camembert pokroić w kostkę.
  • Tuż przed podaniem rukolę i roszponkę skropić połową przygotowanego dressingu, a następnie wyłożyć na półmisek naprzemiennie ze wszystkimi składnikami sałatki.
  • Na koniec całość polać pozostałym dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy