FLAKI WOŁOWE

Zawsze robię flaczki na święta.

dania mięsne

Czas przygotowania:
65 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 232 głosów)

Składniki:

  • marchewka 3 szt
  • flaki wołowe 1 kg
  • oczko wołowe 0,5 kg
  • kura rosołowa 1 kg
  • przyprawa do flaków 1 torebka
  • maggi w płynie do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • imbir do smaku
  • papryka czerwona ostra w proszku do smaku
  • majeranek do oprószenia
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • Zasmażka
  • mąka 3 łyżki
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Flaki obgotować i odcedzić, następnie zalać zimną wodą
  • dodać marchew, oczko wołowe, kurę rosołową gotować ok.1,5 godz. Pół godziny przed końcem gotowania dodać przyprawę do flaków.
  • Gdy mięso jest miękkie wyjąć i pokroić w paseczki, dodać do flaków.
  • Marchewki pokroić w kostkę, dodać do flaków.
  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami do smaku dodać gałkę, imbir, paprykę, pieprz i sól a na końcu majeranek, zagotować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy