Faworki / Chrust

Tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Kilkakrotnie składać, wałkować, i wybijać tłuczkiem (na powierzchni powinny pojawić się pęcherze). Przykryć ścierką i odstawić na godzinę.
  2. Następnie odcinać po kawałku, lekko podsypać mąką, Rozwałkować jak najcieniej, ciąć na paski.
  3. Wycinać małe prostokąty, na ich środku wyciąć kreskę, przełożyć ciasto z jednego boku przez wyciętą na środku dziurkę.
przekąska kolacja deser ciastka faworki chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze