Faworki / Chrust

Tanie, smaczne i łatwe w przygotowaniu chrusty - moja rodzina nie może się im oprzeć! Najlepsze na Tłusty Czwartek.

DeseryciastkafaworkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 152 głosów)

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • smalec do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Kilkakrotnie składać, wałkować, i wybijać tłuczkiem (na powierzchni powinny pojawić się pęcherze). Przykryć ścierką i odstawić na godzinę.
  • Następnie odcinać po kawałku, lekko podsypać mąką, Rozwałkować jak najcieniej, ciąć na paski.
  • Wycinać małe prostokąty, na ich środku wyciąć kreskę, przełożyć ciasto z jednego boku przez wyciętą na środku dziurkę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem chrusty posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy