Wegańskie faszerowane ziemniaki w mundurkach

Przepis na faszerowane ziemniaki to pyszna alternatywa dla tradycyjnych faszerowanych jajek. Zdrowa przekąska świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości.

Ocena:

(średnia 4.49 z 185 głosów)

Składniki:

  • 10 ziemniaków
    2 pomidory
    1 awokado
    szczypiorek
    twarożek migdałowy z tego przepisu
    sól

  • pieprz
    czosnek granulowany

Kroki wykonania:

  • Faszerowane ziemniaki to świetna alternatywa dla faszerowanych jajek. To wegańskie danie doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub podczas imprezy.

    Ziemniaki dokładnie szorujemy. Następnie osuszamy je i każdy osobno owijamy w folię aluminiową. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Upieczone odwijamy z folii i zostawiamy do ostygnięcia.

    Upieczone ziemniaki drążymy za pomocą łyżeczki lub łyżeczki do robienia kulek z melona. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory również kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidory mieszamy z awokado i posypujemy solą

  • pieprzem i czosnkiem. Taką sałatkę nakładamy do ziemniaków. Na wierzch każdego ziemniaka nakładamy łyżkę twarożku z migdałów i posypujemy szczypiorkiem.

Porady

Zobacz też: pomidory faszerowane bakłażanami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy