Ziemniaki na kwaśno

Ocena:

4.46 (155)

  • 60 min.
  • dla 1 osoby
Przepis z kuchni czeskiej

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 2 łyżki masła lub smalcu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki białego octu winnego,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Ziemniaki na kwaśno - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotować ziemniaki, obrać ze skórek i pokroić w plastry. Rozpuścić tłuszcz, Dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty. Dodać mleko, dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować 2 minuty. Dodać ocet winny, kwaśna śmietanę oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki serwować polane sosem.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne