Fasolka po bretońsku

Przepis na fasolkę po bretońsku :) zawsze się udaje

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.13 z 221 głosów)

Składniki:

  • Biała fasola, którą namaczamy w wodzie kilka godzin wcześniej.
  • Kiełbasa
  • Boczek wędzony
  • Cebula
  • Przecier pomidorowy
  • Sól i pieprz
  • Odrobina tłuszczu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pyszna fasolka po bretońsku - przepis na taką fasolkę po bretońsku zadowoli każdego!
  • Namoczoną fasolkę odsączamy i gotujemy w świeżej wodzie 50 minut ale solimy ją dopiero pod koniec gotowania, a nie na początku, inaczej zostanie twarda. W tym czasie smażymy kiełbasę z boczkiem na rozgrzanym tłuszczu.
  • Gdy się zarumienią dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Razem dusimy aż cebula będzie miękka. Po 50 minutach gotowania odsączamy fasolkę i dodajemy do niej kiełbasę z boczkiem i cebulą. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, lekko podlewamy wodą i dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Fasolka po bretońsku przygotowana według tego przepisu zawsze wychodzi. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy