" Esy Floresy - czyli chrust lany "

Chrupiące zawijaski w sam raz na Tłusty czwartek!

Dodany przez:

" Esy Floresy - czyli chrust lany "

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki :
  • - mąka - 200 g
  • - jajka - 3 szt
  • - mleko - 150 ml
  • - cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • - sól - 2 szczypta
  • - olej do smażenia - 1 l
  • Dodatkowo :
  • - cukier puder do posypania
  • - papryka do posypania

Przygotowanie

  1. W wysokim naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem.
  2. Dodajemy przesianą mąkę , szczyptę soli i cukier wanilinowy.
  3. Robimy gładkie , jednolite ciasto.
  4. Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami.
  5. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą  niż na naleśniki ).
  6. W garnku rozgrzewamy olej.
  7. Łyżką lub tak jak ja ze szprycy wyciskamy na olej dowolne wzorki - różyczki ... zawijasy ... i co tylko nam się podoba.
  8. Smażymy do zezłocenia.
  9. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  10. Posypujemy cukrem pudrem!
  11. * Jeśli robimy na ostro - z papryką nie dodajemy cukru wanilinowego do ciasta!
  12. Smacznego!
przekąska deser wegetariańska dla dzieci faworki chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze