chruściki dla Asi

Chruściki to bardzo prosty i szybki sposób na nie spodziewanych gości.

CiastaDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.19 z 281 głosów)

Składniki:

  • 0.5 kg mąki
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki mleka lub kwaśnej śmietany
  • 0.5 litra oleju
  • 3 łyżki cukru pudru

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki należy ugnieść w misce. Ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Rozwałkowujemy tak jak na pierogi(podsypując mąką). Następnie kroimy w paski o szerokości ok 3 cm. Paski kroimy w trapezy na środku każdego z nich robimy małe nacięcie i przekładamy jeden koniec przez środek. Tak przygotowane surowe chruściki rzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Dekorujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy