Eklery kawowe z polewą pomarańczową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szklankę wody zagotowujemy z masłem oraz solą. wsypujemy mąkę i gotujemy na małym ogniu tak długo
aż ciasto zacznie odchodzić od dna. Przekładamy je wówczas do miski i zagniatamy mikserem
dodając po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Blachę natłuszczamy i oprószamy mąką. Rękaw cukierniczy z końcówką w formie gwiazdy napełniamy ciastem i wyciskamy na blachę w postaci pasków o dł. 10 cm. Pieczemy 30 min. Zdejmujemy z blachy.
Na nadzienie: czekoladę topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki
masła i kawy. Schładzamy 3 godz. w lodówce
następnie ubijamy na piankę
nakładamy na dolne połówki przeciętych eklerek i przykrywamy górnymi.
Na polewę: cukier puder mieszamy z sokiem pomarańczowym
cu-krem waniliowym i cynamonem. Polewą smarujemy eklery.
Komentarze