Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 410 kcal
Składniki na 12 porcji
Składniki:
20 dag masła
szklanka i 2 łyżki (25 dag) cukru
4 jajka
1 kg chudego twarogu
opakowanie budyniu waniliowego w proszku
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
80 dag jasnych i ciemnych winogron
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Placek z polewą cytrynową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem. Kolejno dodawać po jednym jajku, stale miksując. Dodać twaróg, proszek budyniowy, mannę, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.
Winogrona umyć, osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę twarogową. Na wierzchu rozłożyć winogrona wciskając je lekko w ciasto.
Piec 40 minut w temperaturze 160°C. Upieczone ciasto wyjąć, lekko przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gęstym lukrem polać ciasto. Podawać pokrojone w romby.