Placek z polewą cytrynową

Ocena:

4.55 (185)

  • 25 min.
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 410 kcal
Składniki na 12 porcji

Składniki:

  • 20 dag masła
  • szklanka i 2 łyżki (25 dag) cukru
  • 4 jajka
  • 1 kg chudego twarogu
  • opakowanie budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 80 dag jasnych i ciemnych winogron
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Placek z polewą cytrynową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło zmiksować z cukrem. Kolejno dodawać po jednym jajku, stale miksując. Dodać twaróg, proszek budyniowy, mannę, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.
  • Winogrona umyć, osuszyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę twarogową. Na wierzchu rozłożyć winogrona wciskając je lekko w ciasto.
  • Piec 40 minut w temperaturze 160°C. Upieczone ciasto wyjąć, lekko przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gęstym lukrem polać ciasto. Podawać pokrojone w romby.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne