Dżem z wieloowocowy

Przepis na "czerwone delicje" czyli dżem z wiśni, truskawek, czerwonych porzeczek i malin.

Dodany przez:

Dżem z wieloowocowy

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 250 dag wiśni
  • 50 dag truskawek
  • 30 dag czerwonych porzeczek
  • 30 dag malin
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kg cukru żelującego 1:1

Przygotowanie

  1. Drylujemy wiśnie, oczyszczone truskawki kroimy na kawałki, porzeczki obrywamy z gałązek. Wszystkie owoce mieszamy z sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, zostawiamy na 4 godz. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, od zagotowania gotujemy 5 min, stale mieszając. Przekładamy do słoików, pasteryzujemy.

Wskazówki

Zobacz też przepis na: dżem leśny

przetwory Dżem dżem owocowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy