Dżem z wieloowocowy

Przepis na "czerwone delicje" czyli dżem z wiśni, truskawek, czerwonych porzeczek i malin.

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
4 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 141 głosów)

Składniki:

  • 250 dag wiśni
  • 50 dag truskawek
  • 30 dag czerwonych porzeczek
  • 30 dag malin
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kg cukru żelującego 1:1

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Drylujemy wiśnie, oczyszczone truskawki kroimy na kawałki, porzeczki obrywamy z gałązek. Wszystkie owoce mieszamy z sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, zostawiamy na 4 godz. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, od zagotowania gotujemy 5 min, stale mieszając. Przekładamy do słoików, pasteryzujemy.

Porady

Zobacz też przepis na: dżem leśny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy