Słodki ideał - maliny i biała czekolada świetnie do siebie pasują. Zwykle kojarzą się nam z sernikami na zimno i wypiekami, ale tym razem robimy z nich doskonały dżem!
Fot. Rua Castilho
Porady
Wszystkie dżemy (konfitury, marmolady i kompoty zresztą też) przekładamy do wyparzonych, suchych słoików natychmiast po zdjęciu z ognia, kiedy tylko przestają wrzeć. Jak najszybciej zakręcamy i stawiamy do góry dnem; odwracamy, kiedy ostygną i sprawdzamy, czy wszystkie wieczka stały się wklęsłe. Jeśli wiemy, że zjemy dżem w ciągu kilku dni czy tygodni – nie pasteryzujemy. Jeśli robimy go na zimowe zapasy, dla bezpieczeństwa pasteryzujemy – wystarczy wstawić napełnione słoiki do zimnego piekarnika (nie mogą się dotykać) i ogrzewać dżem do temp. 120°C. Wyłączamy i zostawiamy na 30 min.
Wypróbuj nasze przepisy na przetwory!
Komentarze