Drożdżówki z kokosem

Ocena:

4.49 (158)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Zawijane drożdżówki z masą kokosową.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 kostki palmy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Masa:
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 kostki palmy

Drożdżówki z kokosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać. Dodać do nich roztopioną i przestudzoną palmę, jajko i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
  • Masa:
  • Wszystkie składniki na masę przełożyć do garnka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Gotować ok. 3 minuty (cały czas mieszając). Masę lekko przestudzić.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć kokosową masę. Zwinąć w ścisłą roladę i kroić w ok. 3-4 cm plastry. Układać je na natłuszczoną blachę. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne