Drożdżówki z czekoladą

Ocena:

4.54 (182)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Zawijane drożdżówki z mleczną czekoladą.

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 kostki palmy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1,5-2 tabliczki mlecznej czekolady

Drożdżówki z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Palmę rozpuścić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Dodać do tego jajko, palmę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Czekoladę grubo posiekać. Posypać nią rozciągnięte ciasto. Zwinąć w ścisłą roladę. Kroić ją w ok.3-4 cm grubości plastry. Drożdżówki układać na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Drożdżówki można dodatkowo polukrować.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne