Drożdże Babuni

Drożdżowe z owocami lasu i kruszonką

Ocena:

4.45 (172)

  • 1 godz. 30 min.
Drożdżowe z owocami lasu i kruszonką

Składniki:

  • KRUSZONKA:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • KRUSZONKA:
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • torebka cukru wanilinowego
  • 10 dag masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 75 dag owoców jagodowych (maliny, porzeczki czerwone i czarne, borówka amerykańska)
  • cukier puder do oprószenia

Drożdżowe z owocami lasu i kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • KRUSZONKA: składniki łączymy, rozcierając palcami, aż powstaną grudki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • CIASTO: 6 dag mąki mieszamy z drożdżami, wodą i łyżeczką cukru. Jajka ubijamy z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Odstawiamy. Pozostałą przesianą mąkę mieszamy z zawiesiną drożdży, resztą cukru, cukrem wanilinowym, ubitymi jajkami i mlekiem. Wyrabiamy kilkanaście minut. Dodajemy stopione, letnie masło i skórkę z cytryny. Ponownie wyrabiamy około 10 minut.
  • Przykrywamy i odstawiamy, aż ciasto podwoi objętość. Przekładamy na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (25x30 cm). Na wierzchu rozkładamy owoce, posypujemy kruszonką. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Pieczemy 50 minut. Gorące oprószamy cukrem pudrem.)
  • KRUSZONKA: składniki łączymy, rozcierając palcami, aż powstaną grudki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Porady

Pierwsze takie drożdże na rynku, dedykowane specjalnie do słodkich ciast

Dzięki zaawansowanej technologii produkcji drożdże wykazują bardzo wysoką aktywność, co gwarantuje idealną strukturę ciasta drożdżowego po wypieku. Znakomite do ciast drożdżowych z kruszonką, owocami, rogalików drożdżowych, babek drożdżowych i wielu innych, co potwierdziły konsumentki podczas badań marketingowych. To propozycja dla wielbicielek pysznych domowych, słodkich wypieków, które wciąż na nowo chcą zachwycać się aromatem i pysznym smakiem drożdżówek. Produkt nie zawiera konserwantów.

Drożdże do słodkich wypieków to gwarancja udanego ciasta!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne