Domowe lody morelowe

I oto kolejne lody z mojej magicznej maszynki. Tym razem było to morelowe love !

Deserylody domowe

Czas przygotowania:
300 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 149 głosów)

Składniki:

  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g cukru
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
  • Morele zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będzie je można rozgnieść widelcem. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Morele możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków owoców lodach, albo rozgnieść widelcem, tak jak zrobiłam ja.
  • Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
  • W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
  • Następnie masę żółtkową, kremówkę i morele mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  • Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
  • Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.

Porady

Zobacz też: domowe lody awokado-miętowe z kawałkami czekolady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy