I oto kolejne lody z mojej magicznej maszynki. Tym razem było to morelowe love !
Składniki:
3 żółtka jaj
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
50 g domowego cukru waniliowego
500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru
Domowe lody morelowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Morele zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będzie je można rozgnieść widelcem. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Morele możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków owoców lodach, albo rozgnieść widelcem, tak jak zrobiłam ja.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i morele mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.