Domowa warzywna pasta bulionowa

Domowa kostka bulionowa to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup.

Dodany przez:

Domowa warzywna pasta bulionowa

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 liście laurowe
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 3 g suszonych grzybów
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • kilka łodyżek świeżego lubczyku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 500 g marchwi
  • 200 g selera
  • 100 g białej części pora
  • 200 g pomidorów bez skórki
  • 5 g czosnku
  • 200 g soli morskiej
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 70 ml wody

Przygotowanie

  1. Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliła. U mnie trwało to około 2 godzin.
  3. Następnie pastę jeszcze raz blendujemy, żeby uzyskać gładką masę.
przetwory warzywa zupa kostka rosołowa pasta bulionowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze