Domowa kostka bulionowa to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup.
Składniki:
4 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
3 g suszonych grzybów
20 ziaren czarnego pieprzu
kilka łodyżek świeżego lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
500 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
200 g pomidorów bez skórki
5 g czosnku
200 g soli morskiej
20 g oleju rzepakowego
70 ml wody
Domowa warzywna pasta bulionowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliła. U mnie trwało to około 2 godzin.
Następnie pastę jeszcze raz blendujemy, żeby uzyskać gładką masę.