REKLAMA

Domowa warzywna pasta bulionowa

Domowa kostka bulionowa to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup.

Zupy Przetwory

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 194 głosów)


Składniki:

  • 4 liście laurowe
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 3 g suszonych grzybów
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • kilka łodyżek świeżego lubczyku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 500 g marchwi
  • 200 g selera
  • 100 g białej części pora
  • 200 g pomidorów bez skórki
  • 5 g czosnku
  • 200 g soli morskiej
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 70 ml wody

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem na małym ogniu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy paście odparować, nie zapominając o mieszaniu raz na jakiś czas, żeby się nie przypaliła. U mnie trwało to około 2 godzin.
  • Następnie pastę jeszcze raz blendujemy, żeby uzyskać gładką masę.

Porady

Zobacz też: Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy