"Domowa szynka pończoszanka"

Wyrób dla niezwykle cierpliwych poszukiwaczy dobrego smaku.. ;)

Przetworydania mięsneSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
21600 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 199 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ładnego schabu bez kości
  • 10 jagód jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • dwie główki polskiego czosnku
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pończocha
  • kilka metrów sznurka
  • i... cierpliwość. ;)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso dokładnie myjemy i wycinamy jak najwięcej tłustych błonek, starając się zachować ładny kształt mięsa.
  • Do miski wsypujemy sól oraz cukier, zmiażdżone ząbki czosnku, jagody jałowca, majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek i słodką paprykę.
  • Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy lekko rozcierając.
  • Oczyszczony schab nacieramy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Pozostawiamy w lodówce na pięć dni, każdego dnia przekładamy mięso na drugą stronę, ponownie nacieramy i odlewamy wodę.
  • Po pięciu dniach osuszamy szynkę papierowymi ręcznikami i wkładamy je w pończochę, zawiązujemy supełek, ponownie owijamy.
  • Następnie ściśle zawiązujemy ją sznurkiem, robimy na górze pętelkę i zawieszamy przy grzejniku w kuchni.
  • Mięso suszymy przez dziesięć dni.
  • Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z pończochy.
  • W zasadzie jest już gotowe, smakuje wybornie pokrojone na cieniutkie plasterki, ale będzie jeszcze lepsze kiedy poleży jeszcze dwa - trzy dni w pergaminie w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy