Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba

Ocena:

4.49 (150)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Tania i smaczna przekąska -super przepis na wykorzystanie czerstwego chleba
cos_z_niczego_czyli_kotleciki_z_chleba

Składniki:

  • 1/2 bochenka chleba (może byc czerstwy)
  • 5 łyżek łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • sól -1 łyżeczka
  • pieprz-do smaku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie-posiekana zielenina, kawałek drobno pokrojonej papryki

Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do garnuszka lub suchej patelni wsypujemy sól i trzymamy chwilę na ogniu, aż się nagrzeje. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy pestki słonecznika i prażymy je , mieszając, aby się nie przypaliły, aż nabiorą jasnobrązowej barwy. Zdejmujemy z ognia i przesypujemy pestki do miseczki. Chleb wrzucamy do większej miski, kruszymy go na mniejsze kawałki. Możemy dodać do niego pokrojoną paprykę i zieleninę, lub inne dodatki, wg. uznania. Ale i bez dodatków kotleciki smakują wyśmienicie. Zalewamy chleb mlekiem. Kiedy nasiąknie nim, odciskamy ewentualny nadmiar mleka. Dodajemy do masy pestki słonecznika, jajka, pieprzymy i dosalamy, jeśli jest taka potrzeba. Ugniatamy ręką masę, aż nie będą wyczuwalne kawałki chleba. Formujemy z masy niewielkie kotlety, które smażymy na oleju na złoty kolor. Można je podawać z sosem, jednak same też stanowią fajną i smaczną przekąskę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne