Ciasto Szwarcwaldzkie

Ocena:

4.38 (162)

  • 60 min.
Przepyszne ciasto, któremu nikt się nie oprze.

Składniki:

  • I. Biszkopt
  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • II. Krem
  • 1/2 do 3/4 litra śmietany kremówki (lub tortowej)
  • 3 opakowania Śmietan Fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • III. Nadzienie
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1 galaretka wiśniowa

Ciasto szwarcwaldzkie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • I. Biszkopt
  • 8 jaj8 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy na uprzednio przygotowana formę do pieczenia (prostokątna). Pieczemy w temp. 160-180 C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu, biszkopt dzielimy na dwie części.
  • II. Krem
  • 1/2 do 3/4 litra śmietany kremówki (lub tortowej)3 opakowania Śmietan Fix1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru
  • Śmietanę ubijamy ok. 1 minuty, dodajemy 3 opakowania śmietan fix, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijamy na sztywno.
  • III. Nadzienie
  • 1 słoik dżemu wiśniowego1 galaretka wiśniowa
  • Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wlewamy do naczynia, dodajemy dżem i dokładnie mieszamy.
  • IV. Wykończenie
  • Spód biszkoptu nasączamy herbatą. Smarujemy przygotowanym nadzieniem. Odkładamy do lodówki na ok. 10 minut aby masa stężała. Następnie rozsmarowujemy 2/3 przygotowanego kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ponownie biszkopt nasączamy herbatą. Rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne