Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy na uprzednio przygotowana formę do pieczenia (prostokątna). Pieczemy w temp. 160-180 C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu, biszkopt dzielimy na dwie części.
II. Krem
1/2 do 3/4 litra śmietany kremówki (lub tortowej)3 opakowania Śmietan Fix1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubijamy ok. 1 minuty, dodajemy 3 opakowania śmietan fix, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijamy na sztywno.
III. Nadzienie
1 słoik dżemu wiśniowego1 galaretka wiśniowa
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wlewamy do naczynia, dodajemy dżem i dokładnie mieszamy.
IV. Wykończenie
Spód biszkoptu nasączamy herbatą. Smarujemy przygotowanym nadzieniem. Odkładamy do lodówki na ok. 10 minut aby masa stężała. Następnie rozsmarowujemy 2/3 przygotowanego kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ponownie biszkopt nasączamy herbatą. Rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Komentarze