Ciasteczka ślimaczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Składniki na ciasto dajemy do miski bez kakao,margaryne kroimy sobie na małe kawałeczki lub dajemy miekkie i zagniatamy ciasto.Gdy mamy dużą kulę dzielimy ją na 2 części.Jedną część zawijamy w folie aluminiową i wkładamy do lodówki a drugą zostawiamy w misce dodając łyżkę kakao i gnieciemy tak długo aż będzie ciemna kula którą też dajemy do lodówki na 20-30minut.Umnie oczywiście nie leży nawet 10minut.
Wyciągamy kule z lodówki jak kto woli ciemną czy jasną ale obie trzeba rozwałkować,gdy już rozwałkujemy tą pierwszą drugą wałkujemy obok starając się by miała kształt tej pierwszej.Kładziemy jedna na drugą i wałkujemy jeszcze by się scaliły ze sobą.Grubość ciasta jakieś od 5milimetrów do 1cm oczywiście jak wyjdzie grubsze to nikt głowy nam nie urwie.
Gdy mamy dwu kolorowy place czas na smarowanie i zwijanie.Ja smaruję wodą wierzch placka i zwijam można też roztrzepanym jajkiem jak to woli.
Zaczynamy zwijać jak roladę placek jest długi więc ja zawsze robię z niego 2 roladki ale można by i 3 ale w tedy ciasteczka będą mniejsze.
Gdy zwiniemy i mamy roladki dobrze jest je schłodzić bo w tedy lepiej się je kroi ale niecierpliwi mogą na swoja odpowiedzialność i umiejętności ją odrazu pokoić na cieńcie krązki też tak na 1cm.Ciastka układamy na blaszce posypanej mąka lub wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasteczka powinny sie piec w temp.200C aż będą lekko złote.