Tarta brzoskwiniowa z jagodami to proste i szybkie ciasto sezonowe. Jagody i brzoskwinie na maślanym spodzie z ciasta francuskiego to marzenie łasucha. Spróbuj tartę brzoskwiniową z jagodami.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.53 z 155 głosów)
Brzoskwinie: zasypujemy cukrem, solą, cynamonem i skrobią kukurydzianą, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Układamy ciasto, delikatnie nieco je rozciągając zwilżonymi palcami.
Pieczenie: na cieście układamy „dachówkowo” plasterki brzoskwiń, pozostawiając wolny 1 cm od brzegu ciasta. Na owocach rozsypujemy jagody. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 16–18 min, obracając jeden raz podczas pieczenia lub do momentu, aż ciasto na brzegach urośnie i będzie złocistobrązowe.
Na glazurę waniliową: łączymy składniki na gładką masę. Obficie polewamy tartę tuż przed podaniem. Kroimy na kwadraty.
Podobne przepisy: ciasto z owocami, tartyPorady
Zobacz także: czekoladowe ciasto z wiśniami
Komentarze