Tarta brzoskwiniowa z jagodami

Tarta brzoskwiniowa z jagodami to proste i szybkie ciasto sezonowe. Jagody i brzoskwinie na maślanym spodzie z ciasta francuskiego to marzenie łasucha. Spróbuj tartę brzoskwiniową z jagodami.

ciasto z owocamitarty

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 155 głosów)

Składniki:

  • 3 brzoskwinie, pokrojone w plasterki
  • 50 g granulowanego cukru (dekoracyjny, gruby nietopliwy cukier, który cudownie chrupie w zębach)
  • po szczypcie soli i cynamonu
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 1,5 szklanki świeżych jagód
  • jajko roztrzepane z łyżką wody
  • glazura waniliowa: 200 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Brzoskwinie zasypujemy cukrem, solą, cynamonem i skrobią kukurydzianą, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Układamy ciasto, delikatnie nieco je rozciągając zwilżonymi palcami.
  • Na cieście układamy „dachówkowo” plasterki brzoskwiń, pozostawiając wolny 1 cm od brzegu ciasta. Na owocach rozsypujemy jagody. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 16–18 min, obracając jeden raz podczas pieczenia lub do momentu, aż ciasto na brzegach urośnie i będzie złocistobrązowe.
  • Na glazurę waniliową: łączymy składniki na gładką masę. Obficie polewamy tartę tuż przed podaniem. Kroimy na kwadraty.

Porady

Zobacz także: czekoladowe ciasto z wiśniami

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy