Tarta brzoskwiniowa z jagodami

Tarta brzoskwiniowa z jagodami to proste i szybkie ciasto sezonowe. Jagody i brzoskwinie na maślanym spodzie z ciasta francuskiego to marzenie łasucha. Spróbuj tartę brzoskwiniową z jagodami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tarty

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 155 głosów)

Tarta brzoskwiniowa z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Brzoskwinie: zasypujemy cukrem, solą, cynamonem i skrobią kukurydzianą, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Układamy ciasto, delikatnie nieco je rozciągając zwilżonymi palcami.

  • 2.

    Pieczenie: na cieście układamy „dachówkowo” plasterki brzoskwiń, pozostawiając wolny 1 cm od brzegu ciasta. Na owocach rozsypujemy jagody. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 16–18 min, obracając jeden raz podczas pieczenia lub do momentu, aż ciasto na brzegach urośnie i będzie złocistobrązowe.

  • 3.

    Na glazurę waniliową: łączymy składniki na gładką masę. Obficie polewamy tartę tuż przed podaniem. Kroimy na kwadraty.

Porady

Zobacz także: czekoladowe ciasto z wiśniami

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy