Tarta brzoskwiniowa z jagodami

Ocena:

4.53 (155)

  • 40 min.
  • dla 6 osób

Tarta brzoskwiniowa z jagodami to proste i szybkie ciasto sezonowe. Jagody i brzoskwinie na maślanym spodzie z ciasta francuskiego to marzenie łasucha. Spróbuj tartę brzoskwiniową z jagodami.

Składniki:

  • brzoskwinie  3 szt.

  • cukier  50 g

  • sól  3 g

  • cynamon  3 g

  • skrobia kukurydziana  5 g

  • ciasto francuskie  1 szt.

  • jagody  

  • cukier  350 g

  • jajka  1 szt.

  • woda  15 ml

  • cukier puder  200 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • śmietana  30 g

Tarta brzoskwiniowa z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Brzoskwinie: zasypujemy cukrem, solą, cynamonem i skrobią kukurydzianą, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC. Dużą blachę wykładamy pergaminem. Układamy ciasto, delikatnie nieco je rozciągając zwilżonymi palcami.

  • Krok 2:

    Pieczenie: na cieście układamy „dachówkowo” plasterki brzoskwiń, pozostawiając wolny 1 cm od brzegu ciasta. Na owocach rozsypujemy jagody. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 16–18 min, obracając jeden raz podczas pieczenia lub do momentu, aż ciasto na brzegach urośnie i będzie złocistobrązowe.

  • Krok 3:

    Na glazurę waniliową: łączymy składniki na gładką masę. Obficie polewamy tartę tuż przed podaniem. Kroimy na kwadraty.

Porady

Zobacz także: czekoladowe ciasto z wiśniami

 

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne