Domowy kebab w picie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pita:
Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut.
Po tym czasie wszystkie skladniki wymieszać i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrosnięcia na co najmniej 1,5 godziny, aż podwoi swoja objetość.
Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka. Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Przed pieczeniem posmarować oliwą z oliwek.
Warunkiem powstania kieszonki jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik, w którym jest pusta blacha rozgrzac do 260 stopni. Wyrośnięte chlebki zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.
Piersi oczyścic,pokroic w paski,dodac czosnek przyprawy,papryke,sól i oliwe.Całośc wymieszac i odstawic najlepiej na cała noc.Kapuste,ogórki,pomidory,papryke,pokroic w kostke w paski dac do miski,cebule pokroic w piórka.Wymieszac dodac majonez i ketchup.Piersi usmażyc odparowac dodac do kapusty....Calosc wymieszac i nadziewac Pite.SMACZNEGO.
Komentarze