Cannelloni z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebule zeszklić na oleju z masłem/1:3/, oprószając ją cukrem i Vegetą.
Dodać startą marchew, przesmażyć chwilę i dodać zmielone mięso, smażąc mieszać aż mięsko zbieleje.
Wlać pomidory krojone i dodać czosnek, chwilę poddusić i doprawić sosem słodko- kwasnym, oregano, bazylią, pieprzem, Vegetą i ew. ziołami włoskimi.
Poddusić kilka minut.
Ciepłym farszem napełnić rurki makaronowe/ja stawiam ją na spodeczku, a z góry napełniam farszem, ugniatając delikatnie, aby wypuscić powietrze i zlikwidować puste luki/.
Makaronu nie obgotowuję , nie ma takiej potrzeby.
Rurki z farszem układam w natłuszczonej masłem roslinnym formie szklanej do zapiekania. Wyszło 19 rurek.
Z boku formy wykładam resztki sosu i wlewam 0,5 szklanki bulionu.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na ok. 35 minut.
Po 20 minutach wlać resztę bulionu i skropić wierzch zapiekanki.
Po 35 minutach wyjąć z piekarnika, odkryć i posypać serem żółtym startym na grubych oczkach.