Bułki z kefirem

Ocena:

4.45 (171)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Na smaczny początek dnia.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 200 g kefiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • białko do posmarowania

Bułki z kefirem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do ciepłej wody dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Dodać do niej kefir, oliwę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto ładnie wyrośnie, odrywać z niego małe kawałki i formować z nich okrągłe bułeczki. Układać je na natłuszczonej blasze i smarować białkiem jaja. Na wierzchu każdej bułeczki można dodatkowo zrobić nacięcie, ale nie jest to konieczne. Bułeczki piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumienią).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne