Bułki na parze

Uwielbi je cała moja rodzinka

bułkiDeseryPierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 172 głosów)

Składniki:

  • 10 dkg drożdzy
  • pół litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • około kg mąki
  • łyżka masła
  • 3 żółtka
  • około szkl pokrojonych na pół truskawek (pocukrowanych)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drożdze rozpuszczamy w pół szkl ciepłego mleka.Mleko lekko podgrzewamy, wsypujemy cukier, sól i masło.Jak to przestygnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.Gdy już będzie gotowe formujemy kulki,w środek wkładamy truskawkę (robimy podobnie jak pączki).
  • Do dużego garnka wlewamy około połowy wody, na wierzch mocujemy gazę (może by przymocowana gumą, naprężamy ją).Gdy już woda zacznie się gotowac układamy bułki, przykrywamy miską i parujemy ok 5 minut.
  • Podajemy np z mięsem polane sosem lub jak ktoś woli z bitą śmietaną i truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy