bulki_na_parze

Bułki na parze

Ocena:

4.52 (172)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Uwielbi je cała moja rodzinka

Składniki:

  • 10 dkg drożdzy
  • pół litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • około kg mąki
  • łyżka masła
  • 3 żółtka
  • około szkl pokrojonych na pół truskawek (pocukrowanych)

Bułki na parze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdze rozpuszczamy w pół szkl ciepłego mleka.Mleko lekko podgrzewamy, wsypujemy cukier, sól i masło.Jak to przestygnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.Gdy już będzie gotowe formujemy kulki,w środek wkładamy truskawkę (robimy podobnie jak pączki).
  • Do dużego garnka wlewamy około połowy wody, na wierzch mocujemy gazę (może by przymocowana gumą, naprężamy ją).Gdy już woda zacznie się gotowac układamy bułki, przykrywamy miską i parujemy ok 5 minut.
  • Podajemy np z mięsem polane sosem lub jak ktoś woli z bitą śmietaną i truskawkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne