Bułeczki tureckie

Ocena:

4.45 (183)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
pyszne bułeczki zwłaszcza ze świeżutkim swojskim masełkiem

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 7 gram suszonych drożdży
  • Ok. 2 i ¾ szklanki mąki
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko roztrzepane i sezam do oprószenia

Bułeczki tureckie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W misce wymieszać 2,5 szklanki mąki, cukier, sól i drożdże.
  • W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i wymieszać.
  • Do mąki wlewać ciepły płyn i zagniatać elastyczne ciasto, niezbyt scisłe.
  • Gdy trzeba dodać resztę mąki.
  • Przykryć sciereczką i ustawić miskę na garnku z ciepłą wodą aby ciasto szybciej rosło.
  • Po około 1 godzinie miskę z ciastem odwrócić na stolnicę i wyłożyć ciasto.
  • Nic nie oprószamy tylko dzielimy ciasto nożem na krzyż a potem każdy trójkąt znów na pół.
  • Powstanie 8 porcji.
  • Brać każdą porcję i bardzo delikatnie oprószając blat uformować wałek, zlepić końce aby powstała okrągła bułeczka z otworem w srodku.
  • Ułożyć na blasze wysłanej pergaminem.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 20 minut. Idealne ze świeżutkim masełkiem np.dla dziecka do szkoły czy rodzinne śniadanie
  • Przepis mam od Ewy Z.W.

Porady

Zobacz też: bułeczki z orzechami i serem pleśniowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne