Bułeczki drożdżowe z makiem

Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe. Gorąco polecam

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 600 gram mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka maku do posypania po wierzchu

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko mieszam z 3 łyżkami cukru i drożdżami, zasypuje wierzch 3 łyżkami mąki i odstawiam by zaczyn zaczął pracować. Żółtka mieszam ucieram z pozostałym cukrem , dodaję do zaczynu, następnie wlewam rozpuszczone masło i dodaję porcjami mąkę ,aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie gładkie i lśniące, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 60 min, do podwojenia objętości.
  2. Gotowe wykładam na blat podsypany odrobiną mąki, odgazowuję uderzając lekko dłonią i robię wałek. Kroję na średniej wielkości plastry i z każdego formuję kulkę. Układam w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam by ładnie wyrosło na około 40 min.
  3. Jajko rozbijam, ucieram delikatnie za pomocą widelca, smaruję wierzch bułek, a następnie posypuję makiem. Piekarnik nagrzewam do 200 °C i wstawiam bułki na 20-30 min, aż będą rumiane.
  4. Upieczone wyjmuję i odstawiam by wystygły.
kolacja chleb mak drożdże pieczywo bułki z makiem bułki drożdżowe z makiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze