Borówka brusznica do mięs

Ocena:

4.45 (174)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Uwielbiam takie borówki! Są doskonałe do pieczonego mięsa albo domowego pasztetu.

Składniki:

  • 1 kg borówki brusznicy
  • 1 kg gruszek [ew.jabłek lub pół na pół]
  • ok.30 dkg cukier
  • ok.0,5 szkl. wody
  • kawałek 2 cm kory cynamonu
  • 3-5 sztuk goździków

Borówka brusznica do mięs - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Owoce brusznicy (podobnie można przyrządzić żurawinę) dokładnie przebrać usuwając wszystkie listki , gałązki i ew.owoce nadpsute, dokładnie opłukać i osączyć na sitku. Gruszki [ ew.jabłka] umyć , obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Wodę zagotować razem z cukrem w dość wysokim rondlu [owoce gotując się będą pękać i pryskać sokiem] . Do wrzącego syropu wsypać brusznicę i dusić ok. 15min. pod przykryciem na małym ogniu, żeby nie wykipiało . Następnie dołożyć pokrojone w kawałki gruszki i przyprawy i dalej dusić ok.20-30 min. Gorącym przetworem napełniać wyparzone słoiki i od razu zakręcać. Stawiać do góry dnem i zostawić tak do całkowitego ostygnięcia . Gruszki można pokroić dowolnie , jeśli są miękkie i tak się rozgotują, ja kroję grubo bo lubię jak zostają takie większe kawałki. Brusznice i żurawina są bardzo kwaśne i ta ilość cukru nie sprawi, że to będzie słodki dżem, nie martwcie się. Kiedyś w literaturze kulinarnej spotkałam się z przepisem, w którym pod koniec gotowania należało do borówek dodać kieliszek brandy - ja jeszcze nie próbowałam, ale kto wie? Gorący przetwór jest dość rzadki, ale te owoce mają bardzo dużo pektyn i ładnie wszystko krzepnie stygnąc . Tak przyrządzone brusznice podaje się jako dodatek do zimnych mięs , pasztetów albo do pieczonego ptactwa. Można je podać np. w wydrążonych połówkach brzoskwiń...
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne